Colaborarea romano-ungara in folosirea chibzuita a fondurilor UE a fost incununata de succes recent, la Pecica-Arad, printr-o mega-pomana a porcului. Sute de pofticiosi s-au infruptat din bucatele pregatite cu acest prilej, bataia mare fiind pe gulas, carnati si jumari, dar si pe tuica si vin.
„Pomana porcului fara frontiere” nu a fost o simpla chermeza, ci a avut la baza proiectul „Hrana ti-e viata”, derulat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria ? Romania 2007-2013. Cu ocazia mai multor festivaluri de arta culinara si seminarii pe teme alimentare, romanii si ungurii au demonstrat ca stiu sa gateasca in mod iscusit bucate si produse traditionale. Zece echipe de macelari si bucatari din Pecica-Arad si din localitatea ungara Domaszek au sacrificat zece porci, chiar in centrul localitatii aradene. Bucatarii unguri si romani au preparat mancarurile si produsele traditionale din carne de porc chiar in fata sutelor de pofticiosi, atrasi irezistibil de aromele imbietoare. Aradenii s-au infruptat gratis si pe saturate din specialitati traditionale preparate din carne de porc: carnati, caltabosi, jumari, lebar si sangerete. Printre cele mai apreciate bucate s-au numarat gulasul si varza calita cu carne de porc, dar si carnatii unguresti si caltabosul romanesc, ambele stropite din belsug cu palinca si vin ardelenesc. Toata distractia cu seminariile, festivalurile culinare si recenta mega-pomana a porcului a costat 100.235 euro, din fonduri UE.